Winterbanden

Winterbanden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De winter staat alweer voor de deur. Nu vraag jij je misschien af of je ook winterbanden moet aanschaffen.  Zijn ze eigenlijk verplicht? Wat zijn de grootste verschillen tussen zomer en winterbanden? Wij zullen je hier alle informatie geven.

Verschil tussen zomer en winterbanden

1) Profiel

Een groot verschil zijn de inkepingen in de profielbokken, ook wel de lamellen. Deze lamellen in de winterbanden zorgen ervoor dat je grip hebt bij het remmen en optrekken. Het profiel van de banden vervormt zich tijdens het rijden. Hierbij werken de lamellen als een soort grijpers op het wegdek en zal je minder snel wegglijden.

2) Rubbersamenstelling

Een ander verschil is de rubbersamenstelling van de banden. Winterbanden zijn voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel zijn, in tegenstelling tot het rubber van een zomerband die zich moeilijk vervormt bij lage temperaturen.

 

3)Remweg

Misschien wel het bekendste verschil is de remweg van een band. Zo is de remweg van winterbanden bij sneeuw wel de helft korter dan die van zomerbanden.

 

Is het verplicht om in de winter op winterbanden te rijden?

De regels zijn per land verschillend:

Niet verplicht: Nederland, België, Engeland en Denemarken.

Verplicht bij verkeersborden: Frankrijk, Italië, Zwitserland en Tsjechië

Verplicht: Duitsland, Oostenrijk en Slowakije.

 

Wanneer is een goede tijd om de banden te wisselen?

Eind oktober is een goede periode om de winterbanden eronder te zetten. De ochtenden en avonden worden frisser en een mooie nazomeravond kan snel omslaan naar herfstachtig weer. Het hoeft niet perse te sneeuwen of te vriezen om het effect van winterbanden te zien.

2017-10-25T14:05:14+00:00 25 oktober 2017|Categories: Algemeen, Geen categorie|Tags: , , , , , , |